Rozszyfrowano zdolności botaniczne nietoperzy
25 marca 2008, 10:17Niemieccy naukowcy z Tybingi stworzyli algorytm komputerowy, który potrafi naśladować pewną specyficzną umiejętność nietoperza, a mianowicie zdolność klasyfikowania roślin za pomocą echolokacji (PLoS Computational Biology).
Oficjalny początek sprzedaży Nehalemów
17 listopada 2008, 12:24Intel rozpoczął sprzedaż procesorów z rodziny Core i7. To oficjalna nazwa architektury znanej dotychczas pod kodową nazwą Nehalem.
Hologram, który można poczuć
7 sierpnia 2009, 16:48Zespół z Uniwersytetu Tokijskiego zaprezentował na konferencji SIGGRAPH 2009 hologram, który można dotknąć. Obecnie tworzone hologramy nie dają wrażenia dotyku, gdyż powstają wyłącznie dzięki światłu.
Prawo Kirchhoffa do poprawki!
14 maja 2010, 17:41Podstawowe prawa fizyki obowiązują od tak dawna i są potwierdzone tyloma dowodami, że uważamy je za niewzruszone. Tymczasem okazuje się, że czasem nie opisują poprawnie wszystkiego i trzeba je sformułować na nowo. Jak prawo Kirchhoffa.
Gąsienica gwiżdże (sobie) na ptaka
10 grudnia 2010, 17:51Gąsienice gwiżdżą, kwiczą i wydają dźwięki przypominające stukanie. Biolodzy znają ten repertuar od ponad wieku. Dotąd niedawna nikt nie miał jednak pojęcia, jak gąsienice wytwarzają dźwięk ani czemu to w ogóle służy. Okazuje się, że chodzi o odstraszanie polujących ptaków.
Astronomia pomaga walczyć z nowotworami
5 sierpnia 2011, 11:58Badania nad procesami zachodzącym we wnętrzu gwiazd mogą przyczynić się do skuteczniejszej walki z nowotworami. Astronomowie z Ohio State University współpracują ze specjalistami ds. radiologii onkologicznej w celu stworzenia urządzenia, które będzie bardziej zabójcze dla guzów nowotworowych, a jednocześnie łagodniejsze dla zdrowej tkanki.
XOLO - pierwszy smartfon z procesorem Intela
19 kwietnia 2012, 08:52Intel ogłosił, że we współpracy z indyjską firmą Lava International powstał XOLO X900 - pierwszy smartfon z logo Intel Inside. Urządzenie korzysta z procesora Atom Z2460. Jego sprzedaż rozpocznie się w Indiach 23 kwietnia.
Zwiększenie spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.
25 czerwca 2013, 10:38Amerykańscy badacze sprawdzali, jak wpływają na ludzi zmiany w zakresie ilości spożywanego mięsa. Okazało się, że gdy dieta zaczynała zawierać więcej czerwonego mięsa, rosło ryzyko cukrzycy typu 2. Kiedy ktoś decydował się jeść go mniej, zagrożenie cukrzycą typu 2. spadało.
Stabilne kubity w jonach wapnia
27 listopada 2014, 12:51Grupa naukowców z Oxford University odkryła, że kwantowe kropki zbudowane z uwięzionych jonów wapnia pozwalają na przechowywanie kubitów i manipulowanie nimi, a występuje przy tym znacznie mniej błędów niż w innych używanych dotąd metodach.
Nowe odkrycie przewraca teorie dotyczące ewolucji mowy
12 stycznia 2017, 12:06Dla przeciętnego człowieka dźwięki wydawane przez pawiany nie wyróżniają się niczym szczególnym. Jednak wprawione uszy ekspertów odkryły, że małpy potrafią wyartykułować samogłoski podobne do tych używanych przez człowieka